andreibereczki.com foloseste cookies. Continuarea navigarii pe site se considera acceptarea politicii de utilizare cookies. Pentru o experienta mai buna in site-ul nostru folosim si sisteme de analiza si marketing conform politicii de protejare a datelor.

Biblia păcatelor

recenzie de Angela Șerban


Un thriller care-ți solicită concentrarea la maximum, cu multe răsturnări de situație, cu intrigă complexă și o poveste de dragoste altfel.

Două surori gemene, inteligente, frumoase și răsfățate de destin și o familie disfuncțională. Interesele financiare ale acestei familii fac ca între membrii ei să existe o concurență acerbă care deviază din sfera profesională către cea personală și nu ține cont de umanitate și empatie. Rezultatul este o încrengătură de relații toxice și personalități cu traume severe.

Relațiile ce se înfiripă încalcă regulile decenței și moralității și par a fi întreținute și consumate numai pentru a provoca rău adversarului direct, fără implicații afective reale. În timp ce unii își urmăresc interesul, alții joacă rol de victime sigure și naive. Singura regulă este importanța aparențelor și nevoia fiecărui personaj de a-și menține reputația și imaginea publică imaculată. Dar vă avertizez că nimeni nu e cine pare a fi.

În acest Babel familial se trezește prins, fără voie, un outsider, un solitar, care, deși trecut de prima tinerețe și beneficiind de ceva experiență, se îndrăgostește ca un adolescent de una dintre gemene. De care dintre ele, o să vă întrebați! Ei bine, nu sunteți singurii. Și el are aceeași problemă. Iar eu n-aș vrea să fac opinie separată de restul lumii, așadar mă includ în rândurile celor păcăliți.

Una dintre gemene, cea căsătorită cu un filfizon și, în același timp, amanta unui cocalar (se pare că alegerea bărbaților nu era punctul ei forte), dispare fără urmă imediat după ce își amenințase soțul cu divorțul. Lucrurile par că se vor rezolva în momentul în care apare o cerere de răscumpărare, plătită fără discuții de nababul tată al fetei. Dar milionul plătit dispare în același mod în care a dispărut fata. Adică fără urme și fără să rezolve ceva.

Ivan, eroul nostru, un lup singuratic modern, înarmat cu tehnologie și gadgeturi, dar și cu o sclipire de geniu nativă datorită căreia a reușit să supraviețuiască într-o lume plină de spioni și trădări, este martor fără voie la crimă și se hotărăște să pedepsească vinovatul, dar în același timp să se aleagă și cu o bucată de prăjitură. La urma urmei, familia fetei s-ar putea lipsi de ceva bani fără să dea faliment, iar lui nu i-ar strica să-și asigure viitorul și să iasă în sfârșit la pensie.

Ceea ce nu anticipă este efectul pe care Carina, geamăna supraviețuitoare, îl va avea asupra inimii sale. Va deveni această femeie fatală punctul lui slab, se va dovedi a fi călcâiul lui Ahile pentru Ivan?

Ivan este un personaj interesant, care captivează atât prin acțiunile sale îndrăznețe și riscante, cât și prin profunzimea gândurilor și trăirilor sale spirituale. Doctrina lui religioasă este originală și tinde către nihilism. Este un tip nonconformist și neconvențional care își despică viciile și păcatele, încercând să găsească sensul vieții, să facă o clasificare bine delimitată a binelui și a răului. Caracteristicile lui psihologice te-ar putea duce cu gândul la radicalism, dar nu unul terorist, ci unul pus în slujba binelui și a dreptății, dar de factură personală. O dreptate cosmică către care ar trebui să tindă orice om de bun-simț. Ivan acceptă natura păcătoasă a omului, dar scara lui de valori morale este diferită de cea promovată de biserică și societate. Este, de fapt, un profan, unul ușor ipocrit deoarece, deși nu crede în fericire, și-o dorește. Problema este că standardele lui sunt prea ridicate și este greu de mulțumit. Frivolitatea și superficialitatea sunt păcate inacceptabile pentru el. Viața l-a pus de multe ori în situații complicate și l-a obligat să recurgă la acte reprobabile, s-a văzut nevoit de multe ori să aleagă un rău mai mic pentru a împiedica un rău mai mare. Nu-și face procese de conștiință din cauza trecutului, iar când este muncit de remușcări apelează la alcool pentru a-și dezamorsa pornirile justițiare, e conștient că e prea târziu să mai schimbe ceva, își dorește doar să evite astfel de situații pe viitor. Dar destinul are alte planuri cu el.

Ivan e conștient că fericirea este un drog ce nu se găsește pe toate drumurile și care de obicei este plătit scump și de aceea nici nu tinde spre ea, dar fiecare om are slăbiciunile lui, iar alcoolul nu mai este suficient pentru Ivan. Nu după ce o cunoaște pe Carina.


Website deținut de Master Thanbero SRL București, Reg.Com.: J40/2660/2022, CUI: 45636343
Copyright - ©2022 Andrei Bereczki - Toate drepturile rezervate